Смята се, че бебето има колики, ако плаче неистово всеки ден за около час. Все още лекарите нямат обяснение, защо някои бебета имат колики, а други не и какво точно поражда това състояние.
Коликите не са болест и се проявяват както при некърмени, така и при кърмени бебета.
За колики или необоснован плач говорим, след като сме изключили фактори като глад, мокри пелени, претопляне и др.
Успокоителното е, че до 3 месеца коликите отшумяват, въпреки че могат да продължат и повече. Коликите могат да бъдат предизвикани обаче от ранно въвеждане на неподходящи за бебе течности или твърда храна. Под „твърда храна” се разбира всяка храна, различна от кърма, включително и вода, въведена преди 6- месечна възраст. Всичко това може да раздразни още неготовото да се справи с други храни, освен с кърма, бебешко стомахче. Въпреки всичко все още има педиатри, които препоръчват на младите и все още неориентирани майки да захранят бебето си със сокчета, кащички и пюренца, и това още след третия месец дори. Това е недопустимо и не се прилага никъде по света, освен у нас.

Какво да правите, ако детето има колики:

Вземете го на ръце, гушкайте го и го люлейте в люлка или на ръце. Оригвайте бебето при хранене. Изведете го на разходка с колата, като го сложите в бебешкото столче преди това.

Първите месеци след раждането на малкото човече са свързани с много напрежение, преумора и недоспиване за младите родители. Добре е, да не отказвате помощ от близките си. те биха могли да ви отменят отчасти в грижите за бебето.

<br>